Din hjerne er ikke skabt til popmusik


Stammefolk vil ikke tænde på ørehængere
… dybt inde i den bolivianske del af regnskoven i Amazonas, hvor Tsimane-folket hører til. Et sted man kun kan komme til med flere dages rejse i kano, og hvor der ikke findes elektricitet.
Deres musikkultur har stort set ikke været påvirket af vestlig indflydelse. Derudover har stammefolket ikke haft tradition for at synge eller spille sammen men har kun haft for vane at lytte til én sanger eller ét musikinstrument ad gangen.
Forskere fra bl.a. MIT har udgivet en artikel i Nature, der beskriver hvorledes vi tillærer at ‘nyde’ forskellen mellem dissonans og konsonans – noget der især bliver brugt i populærmusik.


»Det er et meget interessant studie. Lige siden middelalderen har man i musikteoretiske kredse diskuteret, om evnen til at afkode konsonans og dissonans er medfødt, eller om man skal udsættes for vestlig musik, før man udvikler evnen. Det amerikanske forsøg peger på, at det er det sidste, der er tilfældet«, siger musikteoretiker og hjerneforsker Niels Chr. Hansen fra Grundforskningscenteret Center for Music in the Brain, Aarhus på Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.
Det vil sige, hvis man for stammefolket spillede et monsterhit som ‘Needed Me’ med Rihanna, ‘One Dance’ med Drake eller ‘Send My Love’ med Adele, ville de formentlig ikke kunne fornemme de spændinger og forløsninger, som numrene rummer og som mange i resten af verden sætter pris på.
»Den musik, som vi spændingsmæssigt oplever som bølger og dale, vil de isolerede stammefolk opleve som flad og ganske givet uinteressant. Så de vil nok ikke lade sig rive med, som vi gør det, når vi lytter til popmusik eller andre vestlige musikgenrer«, siger Niels Chr. Hansen.
Et lignende studie udført i Congo af antropologer fra McGill University og University of Montreal af januar, 2015 med titlen “Why Pygmies Aren’t Scared By The ‘Psycho’ Theme“, viste resultater der bekræfter hypotesen om at vores begejstring for vestlig musik er tillært.


[…] (Læs også artiklen “Din hjerne er ikke skabt til popmusik” her). […]